Edit

Today, Barry’s is on the cusp of continued global expansion with over 100,000 members working out weekly in studios in over a dozen different countries.

 Traficul și consumul de droguri

În România, traficul și consumul ilicit de droguri este reglementat de Legea 143/2000, care de-a lungul timpului, a suferit mai multe modificări și completări. Mai jos, voi reda prevederile din cuprinsul legii în vigoare la acest moment.

Ce categorii de droguri sunt incriminate?

Droguri de risc, cum ar fi: canabis, ketamină, salvie, etc.

Droguri de mare risc, cum ar fi: heroina, lsd, amfetamina, cocaina, etc.

Toate tipurile de droguri sunt enumerate în Tabelele I, II și III din Lege.

Diferența între aceste două categorii constă în pedepsele ce sunt aplicate pentru traficul și consumul ilicit. Evident, drogurile de mare risc atrag pedepse mult mai mari.

Ce se înțelege prin trafic de droguri?

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute mai sus au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute mai sus privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Ce se înțelege prin consum ilicit de droguri?

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă faptele prevăzute mai sus privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Atenție! Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

De asemenea, îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Nu se pedepsește persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2-9 din Lege (inclusiv cele descrise mai sus, exceptând îndemnul la consum) și care, mai înainte de a fi începută urmărirea penală, denunță autorităților participarea sa la comiterea infracțiunii, contribuind astfel la identificarea și tragerea la răspundere penală a autorului sau a celorlalți participanți.

Persoana care a comis una dintre infracțiunile prevăzute la art. 2-9 din Lege (inclusiv cele descrise mai sus, exceptând îndemnul la consum), iar în timpul urmăririi penale denunță și facilitează identificarea și tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit infracțiuni legate de droguri beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege.

Conform Codului penal, reprezintă infracțiune și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive. Această faptă se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.