Edit

Today, Barry’s is on the cusp of continued global expansion with over 100,000 members working out weekly in studios in over a dozen different countries.

 Reabilitarea sau cum poate fi „șters” cazierul

Codul penal și Codul de procedură penală prevăd modalitățile prin care pot fi înlăturate consecințele unei condamnări. Este vorba despre reabilitare sau în limbajul mai puțin formal, vorbim despre situațiile în care poate fi „șters” un cazier. Astfel, există două situații: reabilitarea de drept și reabilitarea judecătorească.

1. Reabilitarea de drept:

Are loc atunci când persoana a fost condamnată la:

  • pedeapsa amenzii;
  • pedeapsa închisorii de maxim 2 ani;
  • pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere (adică atunci când ai primit „cu suspendare”).

Dacă te încadrezi în condițiile de mai sus, înseamnă că ești eligibil pentru reabilitarea de drept. Totuși, Codul penal mai prevede o condiție esențială, și anume:

  • în decurs de 3 ani, condamnatul să nu fi săvârșit o altă infracțiune.

Termenul se calculează de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Astfel, dacă sunt îndeplinite toate aceste condiții, autoritatea care ţine evidenţa cazierului judiciar va şterge în mod normal din oficiu menţiunile privind pedeapsa aplicată condamnatului.

2. Reabilitarea judecătorească:

Dacă nu vă încadrați în situațiile de mai sus, atunci este foarte probabil să vă regăsiți în cazurile de reabilitare judecătorească descrise mai jos.

Ce presupune reabilitarea judecătorească? Dvs. trebuie să formulați o cerere prin care să solicitați instanței de judecată să dispună reabilitarea. Este bine de știut că după moartea persoanei condamnate, cererea de reabilitare poate fi formulată de soţ sau de rudele apropiate, iar soţul sau rudele apropiate pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.

Astfel, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:

  • 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
  • 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
  • 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  • 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

Termenele se calculează de la data când a luat sfârșit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.

Pe lângă acestea, trebuie îndeplinite încă câteva condiții, și anume:

  • cel condamnat nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp indicat mai sus;
  • cel condamnat a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, în afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Pe lângă aceste condiții, este necesar ca cererea dvs. să respecte anumite particularități de fond și de formă, de aceea este important să apelați la serviciile unui avocat atunci când vă gândiți să urmați procedura reabilitării.

De reținut! Sentinţa prin care instanţa rezolvă cererea de reabilitare este supusă contestaţiei în termen de 10 zile de la comunicare, care se soluţionează de instanţa ierarhic superioară. Decizia instanţei prin care se soluţionează contestaţia este definitivă.

6 Comantarii

  • buna ziua ,cumpot sa mi sterg o contraventie ,respectiv consum alcool din 2020 din cazierul auto,care m a impiedica la dosar atestat instructor auto?multumesc cu respect!

    • Bună ziua, dacă doriți mai multe informații, mă puteți contacta telefonic la numărul: 0771 362 145.

  • Bună ziua!!!am fost condamnat cu suspendare la 1an și 8 luni în feb 10 2020 .cand ar trebui sa fie curat cazierul meu!!!multumesc!!

    • Bună ziua, în cazul dvs. termenul de reabilitare se calculează de la data împlinirii termenului de supraveghere al suspendării, având în vedere că ați fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare. Deci, 3 ani de când s-a împlinit termenul de supraveghere.

  • Am făcut închisoare în anul 1994_1995 și nu am făcut reabilitarea ce trebuie făcut și cît costă

    • Bună ziua, pentru informații suplimentare mă puteți contacta direct la numărul de telefon: 0771 362 145. O zi bună!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.