Edit

Today, Barry’s is on the cusp of continued global expansion with over 100,000 members working out weekly in studios in over a dozen different countries.

 Cât costă un avocat?

Probabil majoritatea persoanelor, atunci când au nevoie de un avocat, se întreabă prima dată cât costă acesta? Ei bine, nu există un răspuns clar la această întrebare. De ce? Pentru că niciun caz nu este identic cu altul, iar dacă un prieten de al tău a plătit un anumit onorariu unui avocat, nu înseamnă că și tu vei plăti acceași sumă.

Pentru activitatea sa profesională, avocatul are dreptul la onorariu și la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului său. Onorariile vor fi stabilite în raport cu dificultatea, amploarea sau durata cazului.

În stabilirea onorariilor, se va ține cont de următoarele criterii:

  • timpul și volumul de muncă solicitată pentru executarea mandatului primit sau a activității cerute de client;
  • natura, noutatea și dificultatea cazului;
  • importanța intereselor în cauză;
  • împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat din partea unei alte persoane, dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigații suplimentare;
  • notorietatea, titlurile, vechimea în muncă, experiența, reputația și specializarea avocatului;
  • conlucrarea cu experți sau alți specialiști, impusă de natura, obiectul, complexitatea și dificultatea cazului;
  • avantajele și rezultatele obținute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
  • situația financiară a clientului;
  • constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acționeze pentru a asigura servicii legale performante.

Onorariile se determină și se prevăd în contractul de asistență juridică la data încheierii acestuia între avocat și client, înainte de începerea asistenței și/sau a reprezentării clientului.

De asemenea, este bine ca înainte de angajarea avocatului, între avocat și potențialul client să existe o consultanță juridică, pentru a stabili toate detaliile și dacă potențialul client are sau nu posibilitatea financiară de a suporta onorariul avocațial și orice alte costuri privind cazul său.

Onorariul sau prețul unui avocat poate fi de mai multe tipuri:

  • onorarii orare, adică stabilit pe ora de lucru, respectiv o sumă fixă cuvenită avocatului pentru fiecare oră de servicii profesionale pe care le prestează clientului;
  • onorarii fixe (forfetare), adică o sumă fixă cuvenită avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care îl prestează ori, după caz, le prestează clientului;
  • onorarii de succes, adică pe lângă onorariul orar sau fix, avocatul poate solicita o sumă fixă sau variabilă stabilită pentru atingerea de către avocat a unui anumit rezultat;
  • onorarii formate din combinarea criteriilor de mai sus.

Bine de știut! Onorariul orar și fix (forfetar) se datorează avocatului indiferent de rezultatul obținut prin prestarea serviciilor profesionale. Onorariul poate fi achitat integral la semnarea contractului sau în tranșe.

Dacă doriți să știți o aproximare a onorariilor avocațiale, UNBR (Uniunea Barourilor din România) a realizat un Ghid orientativ al onorariilor minimale. Acest ghid este cu titlu de recomandare, onorariile pot crește în funcție de criteriile descrise mai sus.

Ghidul onorariilor minimale poate fi accesat în linkul de mai jos:

https://www.unbr.ro/wp-content/uploads/2021/08/Hotarare-Consiliu-174-2021_ghid-onorarii-minimale-recomandate_comunicata_f.pdf

2 Comantarii

  • Foarte utile toate informatiile ,însfarsit cineva ne explica
    ce trebuie sa stim .
    Multumim !
    Mult Success si Recomand cu Mare Incredere ? 100%

    • Mulțumesc pentru feedback. Mă bucur că informațiile din articol au fost folositoare!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.